JIM is een aanpak waarbij een jongere zelf een mentor uit zijn omgeving kiest om te helpen bij conflicten thuis om uithuisplaatsing te voorkomen. Dit kan een vertrouwde oom, zus, tante of buur zijn. De mentor helpt in het doorbreken van aanhoudende conflicten.

Praat mee over JIM

Op 17 juni organiseren de JIM pioniers een bijeenkomst om verder te praten over de JIMbeweging.

Werk je al met JIM of overweeg je dit om te doen? Meld je dan direct aan bij Fons!

Meer informatie

JIM is vertrouwenspersoon voor de jongere en zijn vertegenwoordiger richting ouder(s) en professionals. De JIM heeft een centrale rol en is geen aanvulling op de professionele hulpverlening maar is een onmisbaar onderdeel van de aanpak. Met resultaat! Jongeren en hun gezinnen worden aangesproken op hun eigen kracht en worden beter geholpen, de effectiviteit van de jeugdzorg stijgt en de kosten dalen.

De JIM-aanpak is op initiatief van Youké ontwikkeld met de partners Reinaerde, Jellinek, ProPersona, Amerpoort en Victas en wordt inmiddels ook toegepast door o.a. Juzt, Spirit, de Bascule, Arkin en Lijn5.’

‘JIM beweging’

Suzanne de Ruig systeemtherapeut en Levi van Dam onderzoeker bij Spirit, zijn beiden JIM-pionier van het eerste uur. Samen met Fons Hakemulder, vader van een zoon die met de JIM-aanpak wordt begeleid en initiatiefnemer JIM theater, zijn wij kartrekkers van de ‘JIM beweging’. Een beweging om te stimuleren dat er meer wordt samengewerkt met informele mentoren rondom jongeren en ouders. Die informele mentoren steunt om hun positie in te nemen. Een beweging die ouders steunt om ouder te blijven en wederkerig samen te werken met belangrijke aanverwanten en professionals. En een beweging die professionals stimuleert om verantwoord te ‘deprofessionaliseren’ en de nieuwe houding en vaardigheden te leren in het wederkerig samenwerken.

De komende maanden wordt er gewerkt aan een passend platform voor de JIM beweging:  www.jimwerkt.nl

Meer ervaringsverhalen

Bekijk ook de andere ervaringsverhalen

video1 video2

 

JIM in het nieuws