Vragen & antwoorden

Staat jouw vraag er niet tussen of wil je graag met ons praten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact op.

Op deze pagina is gekozen om alles in enkelvoud te schrijven. Het kan echter ook voorkomen dat meerdere kinderen hulpverlening ontvangen bij Youké

Om hulp te krijgen van Youké moet u of uw kind een verwijzing/ beschikking hebben van een professional en in één van de onderstaande gemeentes wonen:

Eemland FoodValley
Amersfoort Barneveld
Baarn Ede
Bunschoten Nijkerk
Eemnes Renswoude
Leusden Rhenen
Soest Scherpenzeel
Woudenberg Veenendaal
Lekstroom Utrecht Stad
Houten Utrecht
IJsselstein
Lopik Gooi & Vechtstreek
Nieuwegein Blaricum
Vianen Huizen
Gooise Meren
Utrecht West (Naarden, Bussum, Muiden)
Woerden Laren
Ronde Venen Hilversum
Montfoort Weesp
Oudewater Wijdemeren
Stichtse Vecht
Arnhem
Utrecht Zuidoost Wageningen
Bunnik
De Bilt
Utrechtse Heuvelrug
Wijk bij Duurstede
Zeist

Om hulpverlening bij Youké te kunnen krijgen heeft u een beschikking/ verwijzing nodig.

Sinds januari 2015 zijn de gemeentes in Nederland verantwoordelijk voor de financiering van de jeugdzorg.
Wanneer u hulp zoekt kunt u zich aanmelden bij uw gemeentelijke toegang. Dat is bijvoorbeeld; het wijkteam, het buurtteam, het sociaal team, dorpsteam, zorgloket of het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Dat verschilt per gemeente en kunt u vinden op de website van de gemeente. Een aantal gemeentes hebben zelf ook zorg-professionals in dienst. In dat geval zullen zij u eerst proberen te helpen. Ook kijken zij met u waar u passende hulp kunt vinden voor uw zorgvraag.

In sommige gevallen kunt u ook met een medische verwijzing van de huisarts of kinderarts hulp van ons ontvangen. De regels hierover verschillen per gemeente. Wanneer u een medische verwijzing heeft moeten wij alsnog een aantal gegevens aan de gemeente doorgeven. Dat zijn naam, geboortedatum en BSN. Er wordt geen inhoudelijke informatie gedeeld zonder uw toestemming.

Het kan ook voorkomen dat uw kind onder toezicht staat van Samen Veilig Midden Nederland (SAVE), het Leger des Heils, William Schrikker groep of het Nidos. Dan is er een gezinsvoogd toegewezen. Die gezinsvoogd kan een Bepaling Jeugdhulp afgeven waarmee u aangemeld wordt voor passende zorg.

Zonder een beschikking vanuit de gemeente, een medische verwijzing of Bepaling Jeugdhulp kunnen wij de hulp niet starten.

De rechtbank legt ouders in scheiding of gescheiden ouders vaak op hulp te zoeken. Om Ouderschapsbemiddeling te krijgen heeft u een beschikking van de gemeente of een Bepaling Jeugdhulp nodig. De gemeente waar uw kind ingeschreven staat is de gemeente die de beschikking zal afgeven. De aanmelding zal worden gedaan op naam van uw kind.

Dat hangt af van de financiële regeling waar de jeugdige onder valt:

  • Kinderen van 0 tot 18 jaar niet. Die vallen onder de Jeugdwet.
  • Kinderen van 18+ jaar wel. Die vallen onder de zogenaamde Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van verschillende factoren. Op de website van het CAK kan de bijdrage worden berekend.

Veel van onze hulp wordt thuis bij de cliënt geboden (ambulant). Er zijn echter een paar zorgvormen die wel op locatie zijn. Dit zijn Vroegdiagnostiek groep, Dagbehandeling jonge kind, Onderwijs Zorg Arrangement, Naschoolse dagbehandeling ( Hilversum) Crisisopvang, 24-uurs zorg Kinabu, InVerbindingGroep, een deel van de Gezinsbehandeling, Ouderschapsbemiddeling en Ouderschap Blijft.
Voor een overzicht klik op de locatie bij u in de buurt.

  • In een aantal gemeentes bieden we Begeleiding naar Zelfstandigheid voor jongeren boven de 18. Dat is ambulante hulp voor jongeren die zelfstandig (willen gaan) wonen.
  • Thuis- of dakloze jongeren van 18 tot 23 jaar, kunnen bij De Dijk van Youké in de gemeente Utrecht acht weken opvang krijgen. De begeleiding werkt er met de jongeren aan dat zij dagbesteding, een inkomen en huisvesting voor zichzelf realiseren.
  • Onderwijs Zorg Combinatie en pleegzorg. In het geval dat de jongere al in zorg is op het moment van de 18e verjaardag is er mogelijkheid tot een verlengde jeugdzorg beschikking.

Soms kan zich een situatie voordoen waarbij u direct hulp nodig hebt. We spreken dan van spoed of crisis. Heeft u nog geen contactpersoon vanuit het wijkteam, het buurtteam, het sociaal team, dorpsteam, zorgloket of het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) van uw gemeente? Dan kunt u ten alle tijden met Veilig Thuis bellen op het nummer 0800-2000 . Zij verwijzen u eventueel door voor hulp bij crisis van Youké. Dit kan bijvoorbeeld zijn Ambulante Spoedhulp, Crisis opvang of Crisispleegzorg